Zakaz eksportu do Rosji – lista produktów

Działania Rosji gwałcące integralność terytorialną Ukrainy skutkowały sankcjami gospodarczymi nałożonymi przez UE na Rosję.  Rosja w „swoim stylu” postanowiła wprowadzić analogiczne sankcji na import niektórych produktów do Rosji. Zakaz importu do Rosji będzie obowiązywał jeden rok i będzie dotyczył produktów rolnych, surowców i żywności pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, krajów Unii Europejskiej, Kanady, Australii i Królestwa Norwegii.

W dniu 7 sierpnia br. rząd Federacji Rosyjskiej opublikował listę produktów spożywczych, których import na terytorium Federacji Rosyjskiej jest zakazany. Zgodnie z zatwierdzonym wykazem zakaz dotyczy następujących produktów spożywczych:

  •  0201 – mięso wołowe, świeże lub schłodzone,
  •  0202 – mięso wołowe, zamrożone,
  •  0203 – mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone,
  •  0207 – mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub mrożone
  •  z poz. 0210 ** – mięso solone w solance, suszone lub wędzone,
  •  0301, 0302, 0303, 0304, 0305, 0306, 0307, 0308 – ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne,
  •  0401, 0402, 0403, 0404, 0405, 0406 – mleko i przetwory mleczne,
  •  0701, 0702 00 000, 0703, 0704, 0705, 0706, 0707 00, 0708, 0709, 0710, 0711, 0712, 0713, 0714 – warzywa, korzenie i bulwy spożywcze,
  •  0801, 0802, 0803, 0804, 0805, 0806, 0807, 0808, 0809, 0810, 0811, 0813 – owoce i orzechy,
  •  1601 00 – kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub z krwi i przetwory spożywcze oparte na nich,
  •  1901 90 110 0, 1901 90 910 – produkty gotowe, w tym sery i twarogi na podstawie tłuszczów roślinnych,
  •  2106 90 920 0, 2106 90 980 4, 2106 90 980 5, 2106 90 980 9 – produkty spożywcze (zawierające mleko, na bazie tłuszczy roślinnych).

W sprawie dodatkowych wyjaśnień dotyczących w/w zakazów należy zwracać się do Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa (http://piorin.gov.pl/) lub do Głównego Inspektoratu Weterynarii (http://www.wetgiw.gov.pl/).

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.